MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Zeleninový vývar

lze jíst při pocitu hladu v průběhu celého dne, nebo jako polévku k obědu či večeři

1 porce – 250-300ml

Příprava:

Do 1 l studené vody vložíme syrovou zeleninu, lze použít i slupky, kořínky, stonky či zeleninu ovadlou, ovšem ne plesnivou nebo shnilou! Lze přidat podle chuti i koření, např. celý pepř, nové koření, bobkový list či jiné druhy- dle vaší chuti, či zvyku. Zeleninu povaříme cca tak půl hodiny a přecedíme. Vyvařenou zeleninu již dále nepoužijeme, neboť všechny minerály a vitamíny jsou obsaženy ve vývaru. Pokud bychom chtěli vývar ještě obohatit, lze přidat na jemno nakrájenou čerstvou zeleninu a krátce povařit. Vývar lze ochutit přidáním Miso pasty či sojovou omáčkou Shoyu. Nakonec přidáme 1 polévkovou lžíci olivového nebo řepkového oleje.

Takto připravený vývar používáme jako polévku k obědu nebo během celého dne, pokud je pocit hladu.

Jako zavářku lze použít vajíčko.