MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Těstoviny s lilkem a sušenými rajčaty

Ingredience:

2 malé pevné lilky
3 lžíce oleje
6-8 sušených rajčat
sůl, pepř
1/2 červené cibule
2 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
400 g těstovin
4 lžíce mascarpone

Troubu předehřejeme na 200 stupňů, menší plech vyložíme pečícím papírem. Omyté lilky pokrájíme na středně velké kostičky, promícháme je se dvěma lžícemi oleje, ochutíme je solí, pepřem, rozprostřeme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20-30 minut, podle velikosti kostek. Během pečení kostky občas promícháme, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Rajčata vložíme do kastrůllku a povaříme asi 15 minut.

Cibuli nadrobno nakrájíme, česnek pokrájíme na tenké plátky. Vrchní malé lístky bazalky odložíme na ozdobení, zbytek nasekáme. Uvařená rajčata pokrájíme na kousky, tekutinu z nich uchováme. Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit těstoviny, vaříme al dente.Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, po krátkém opečení česneku přidáme rajčata, část nasekané bazalky a podlijeme trochou vody z povařených rajčat. Společně prohřejeme. Uvařené těstoviny smícháme s obsahem pánve, přimícháme kostky lilku, posypeme nasekanou bazalkou, ozdobíme mascarpone a zbylými lístky bazalky.