MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Pečený pstruh s hráškovým pyré

Suroviny:

4  pstruzi
100 g másla
1 cibule
200 g mraženého hrášku
mořská sůl, pepř
150 ml vody
120 ml smetany ke šlehání
200 g brambor
200 g mrkve
1 lžíce cukru
100 g řapíkatého celeru
2 lžíce hladké mouky
50 ml přepuštěného másla
2 stroužky česneku
4 větvičky tymiánu

Příprava hráškového pyré:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme hrášek, pepř a sůl. Po chvíli přidáme  asi 100 ml vody a 100 ml smetany. Průběžně mícháme a povaříme do měkka. V případě potřeby přidáme ještě trochu smetany a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré pomocí sítka propasírujeme do hrnce a nakonec přidáme propasírované vařené brambory a vše  smícháme dohromady, dosolíme.

Dušená mrkev s celerem:

Na pánev vložíme na stejně velké kousky nakrájenou mrkev, trochu cukru, asi 50 ml vody a 30 g másla. Jakmile mrkev změkne, přidáme  oloupané mladé stonky celeru, nakrájené na kousky a pánev sundáme z ohně.

Pstruh:

Očištěné filety osolíme, opepříme a pomoučníme z obou stran. Poté pstruha z obou stran opečeme - na přepuštěném másle se dvěma rozdrcenými stroužky česneku a tymiánem. Ke konci pečení do pánve přidáme asi 20 g másla a stáhneme z ohně.

 

Servírujeme na mělký talíř - nejprve pyré, na něj dáme dušenou mrkev s celerem a dva filety pstruha. Celé přelijeme výpekem z pstruhů.