MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Marocký salát s kuskusem

Ingredience:

1 hrnek celozrnného kuskusu
sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje
1 malý citron, 1 stroužek česneku
1 lžička koření sumah (je to marocké koření, které se používá tam, kde chceme dosáhnou kyselé příchuti)
hrst plocholisté petržele
malá hrst čerstvých mátových lístků
2 malé cibulky - jarní
2-3 velká masitá rajčata
1 malá okurka

Kuskus zalijeme hrnkem vroucí vody, osolíme, přidáme pepř a olej, promícháme a necháme zakryté odležet a nasáknout. Z citronu nastrouháme 1/4 lžičky citronové kůry, vymačkáme šťávu. Česnek prolisujeme. Kuskus načechráme vidličkou a vmícháme citronovou šťávu, kůru, česnek a sumah.
Petržel a mátu nadrobno nasekáme, jarní cibulku najemno pokrájíme. Rajčata příčně přepůlíme, vymačkaáme semínka a šťávu a dužinu pokrájíme na kostičky. Bylinky a zeleninu vmícháme do ochuceného kuskusu a odložíme na 2 hodiny vychladit do lednice.