MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Lasagne s dýní

600 g dýně
olej
400 g ricotty
1 kelímek zakysané smetany nebo jogurtu
pepř
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
1 velké vejce
3 lístky šalvěje
150 g strouhaného parmazánu
200g nízkotučné mozarrelly
hrst vlašských ořechů
9-12 plátků čerstvých nebo předvařených lasagní

Troubu předehřejeme na 190°C, plech vyložíme pečícím papírem. Dýni rozkrájíme, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme.

Dýni rozložíme na papír, pokapeme olejem, osolíme, pečeme asi 20 minut.

Mezitím smícháme v misce riccottu, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek,vejce, nadrobno nasekanou šalvěj a polovinu parmazánu. Mozzarellu nakrájíme nadrobno.

Na pánvi nasucho krátce opražíme vlašské ořechy.

Menší pekáček vymažeme olejem, vyložíme třetinou lasagní, potřeme polovinou ricotttové směsi a posypeme polovinou mozzarelly, ořechů a pečené dýně.Zopakujeme ještě jednou.

Poslední vrstvu lasagní posypeme zbylým parmazánem a zapečeme v troubě asi 15-20 minut.

 

Po které dýni sáhnout ?

Koupit dýni není jen tak, protože existuje řada druhů. Nejznámější je dýně Hokkaido (oranžová kulatá), kterou není třeba loupat,slupka se rozvaří.Má sladkou chuť a hodí se na polévku a i na pečení. Další druh je dýně muškátová a její menší varianta dýně máslová – ta je chuťově nasládlejší, tudíž se hodí do dezertů. Dýně špagetová má zelenou žíhanou slupku a dužinu, která se dělí do vláken připomínají špagety.