MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Dýňové rizoto

300 g dýňové dužiny
1 středně velká cibule
100 g másla
2 lžíce oleje
300 g rýže
80 g strouhaného parmazánu
200 ml suchého bílého vína
800 ml zeleninového vývaru
1 snítka rozmarýnu

Dužinu dýně pokrájíme na kostičky, v případě dýně Hokkaido nemusíme loupat, slupka se rozvaří.

V hrnci rozehřejeme lžičku másla a olej, osmahneme cibulku, přisypeme rýži a promícháme tak, aby se rýže obalila tukem. Přilijeme víno a necháme ho odpařit.

Do hrnce přilijeme dvě naběračky horkého vývaru a přisypeme dýni.Ochutíme solí, pepřem a za stálého míchání postupně přiléváme vývar, vždy když se vstřebá předchozí várka. Vaříme cca 15 minut.

Do uvařeného rizota vmícháme zbylé máslo, parmazán a nasekaný rozmarýn a necháme je pod pokličkou 2-3 minuty dojít.

 

Povídání o dýních aneb dýně nejen na polévku...

Ještě před pár lety Češi přerostlými dýněmi zdobili své zahrady, občas z nich navařili kompot.Zato nyní jsou oranžové koule kuchyňským hitem – naučili jsme se z nich vařit polévky a jiná jídla. Je tedy na čase zjistit a vyzkoušet, že dýně dokáže být opravdová lahůdka i jako rizoto či zapečená v lasagních.