MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Jak si váhu udržet

Hubnutí je běh na dlouhou trať, přesto by mělo jednoho dne skončit a přejít na tzv. udržovací fázi.

Správné hubnutí je základ
Váhu se Vám nikdy nepodaří udržet, pokud jste nehubli správně. Je velký rozdíl mezi těmi, kteří hubnou sami a těmi, kdo se svěří do péče odborníka. Ti první mohou jen těžko určit složení svého těla, nastavit si optimální pohybový režim, určit ideální váhu, či správně načasovat přechod do tzv. udržovací fáze. Výživový poradce Vám od začátku nastaví optimální jídelníček na míru, při kontrolách sleduje složení těla, hlavně množství tuku svalové hmoty a poradí, jaká pohybová aktivita je pro Vás optimální.

Při přechodu do udržovací fáze a v samotné této fázi je již jídelníček velmi bohatý, vaše tělo má optimálně nastartované spalování tuků a metabolismus a ani při zvýšeném kalorickém příjmu nehrozí ukládání tuků.

V udržovací fázi můžete opravdu všechno, pokud si to vykompenzujete dostatkem pohybu.

V udržování Vaší nově získané hmotnosti Vám velmi dobře pomůže dodržování zásad podle tzv. Zdravého talíře.

Určitě jste se již někdy setkali s pojmem výživová pyramida. V průběhu let vznikaly různé typy pyramid, od první švédské, středozemní či americká. Bohužel výživové pyramidy již dlouho neodpovídají novým poznatkům o zdravé výživě, někdy dokonce tato doporučení mohou být příčinou vzniku epidemie cukrovky, obezity či kardiovaskulárních chorob.

Zdravější a lepší varianta pro udržení hmotnosti a zdravě fungujícího těla je ZDRAVÝ TALÍŘ.
Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje lepší cestu k udržení zdraví a tvoří základ účinné zdravotní prevence výše uvedených chorob.

Zelenina - i nadále by měla tvořit podstatnou část Vašeho jídelníčku, zhruba 500-600g denně, lze i více. Řiďte se sezónností a tím, co je právě na trhu, upravujte zeleninová jídla na různé způsoby.Je vhodné v zimních měsících jíst zeleninu spíše tepelně upravenou a v letních měsících syrovou. Velmi vhodné je zařazovat zeleninové vývary.

Ovoce – nadále si udržujte zvyk zařazovat ovoce jako dopolední a odpolední svačinu. Při výběru opět využijte sezónnosti, jezte různé druhy, ve větší míře se vyvarujte konzumaci banánů a hroznového vína. Jezte jablka, meloun, ananas, citrusy nebo jahody.

Bílkoviny – získáte nejlépe z bílého masa, ryb, zakysaných mléčných výrobků, luštěnin, ořechů a semínek. Kvalitním zdrojem je Šmakoun. Ve větší míře by měly být zařazovány rostlinné bílkoviny, to znamená luštěniny nebo např. tempeh, tofu.

Polysacharidy – omezujte konzumaci výrobků z bílé mouky. Zařazujte pečivo z celozrnné mouky, jáhly, ovesné vločky, žitný chleba, rýži natural, bulgur, amaranth. Polysacharidy zařazujte spíše v první polovině dne, méně vhodné jsou večer.

Oleje, tuky – nejhodnotnější zdroj jsou ryby a ořechy, ale i avokádo, nebo za studena lisované rostlinné oleje – řepkový, sezamový, lněný. Lze použít i přepuštěné máslo, tzv.ghí. Nejezte margaríny či jinak průmyslově upravené tuky či oleje.

Tekutiny – i nadále udržujte dostatečný pitný režim, pijte čistou vodu, bylinkové nebo ovocné čaje. Vynechte slazené nápoje a pokud sladíte, vyzkoušejte rostlinku stévii.

 

Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!