MUDr. Michaela Svobodová - výživová poradkyně

Dýně Hokkaido s řapíkatým celerem

Ingredience:
1 dýně Hokkaido, spíše menší ( cca 1 kg )
2 cibule nakrájené na půlměsíce
sezmanový nebo olivový olej, mořská sůl
rýžový sirup. nebo sirup z agáve, popř. med
3 hrsti řapíkatého celeru
nasucho opražené vlašské ořechy

Dýni očistíme, vydlabeme semínka a pokrájíme jí na menší kostky. Dýni není nutno loupat, slupka se při tepelném zpracování rozvaří. Na oleji osmahneme cibuli, přídáme dýňové kostky, společně opékáme 10-15 minut, osolíme a přidáme sladký sirup, necháme zkaramelizovat, pokud by se zelenina začala připékat, tak ji malinko podlijeme a dusíme pod poklicí, dokud dýně nezměkne (15-25 minut ). Nakonec přidáme řapíkatý celer, krátce společně povaříme, celer by měl zůstat křupavý. Hotovou zeleninu posypeme opraženými ořechy.

 


Dýně Hokkaido

Má sytou, sladkou chuť a pomáhá při čištení organismu. Používá se při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky. Je vynikající pro diabetiky.
Obsahuje provitamín A- beta karoten, vitamín E, C a hodně draslíku.
S výhodou lze použít i vydlabaná semínka, po vyčištění a propláchnutí vodou je lze usušit a opražit a poté použít do různých receptů.